Flygplan som hobby

Det finns olika sätt att ha flygplan som hobby, allt från flygspotting som innebär att man ska se en viss typ av flygmodell i verklighet eller att man reser med speciella plan. Fast det allra vanligaste är att hålla på med modellflygplan på olika sätt. Antingen att man bygger en egen flygmodell för att sedan flyga med det på fritiden eller ställer upp i tävlingar. Det finns nämligen olika sätt man kan flyga med sitt flygplan på.

Ett annat sätt att ha flyg som ett intresse är att bygga små skalenliga flygplan och sedan ställa dem i hemmet i sin egen lilla samling för att låta besökare beundrar modellerna. Vanligaste är att köpa flygmodeller på nätet för att sedan bygga dem från scratch och sedan ställa ut dem bland de övriga modellplanen som man har.

Att bygga modeller

För att undvika att göra misstag kan man gå med i olika grupper på Facebook för att ställa eller får svar på frågor, samt läsa om vilka misstag man bör undvika för att få den allra bästa möjliga start inför sitt byggande av flygplansmodeller. Fördelen är att man börja med en enklare modell för att få en känsla vad som krävs för att sätta bygga ett plan. Det krävs en stor portion av tålamod, några verktyg och självklart en byggsats.

Ha inte för höga förväntningar

För att verkligen lyckas med att bygga sin B-52:a och få en trevlig start med sin nya hobby är att inte ha för höga förväntningar. Bland annat bör man inte fundera så mycket på hur flygmodellen kommer se ut när den är klar. För vanligtvis har man sett ett flertal bilder på nätet och risken är då stor att man tror att sin egen modell kommer se ut så.

Risken är att man då blir besviken, för är man nybörjare är det svårt att få sådana resultat. Därför är det bättre att njuta av att få bygga sitt eget modellplan och låta det ta tid och se ut som det gör. För att få perfekta modeller krävs många timmar och flera års byggande av flygplansmodeller.

Låt det ta tid

Visserligen är man ivrig över att få sätta igång med sitt byggande, oavsett om man är novis eller en erfaren byggare. För det är ju kul att bygga modeller, men risken med att ha för bråttom är att flygplanet blir slarvigt byggt. Ta därför ett steg i taget och se till att göra rätt från början. Dela upp modellen i högar så vet man vart allt finns och framför allt så får man reda på att alla bitarna finns. För det skulle vara mycket tråkigt och frustrerande om en lite pryl fattas.

Ge inte upp

En av fördomarna som folk har inom flygmodellsbygge är att modellerna blir klar, men i själva verket hör det inte ovanligheterna att en rutinerad byggare har flera byggprojekt på gång. Då några står halvklara och andra modeller ligger fortfarande i oöppnade lådor. Ge därför inte upp om inte första modellen blir klar, för det kan vara så att planet var för svårt att bygga om man är nybörjare. För att blir riktig duktig byggare krävs träning och åter träning för att slutresultatet ska se ut som på kartongen eller bilderna på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *