Modellflyg, en hobby för alla åldrar

Modellflyg är en hobby som kan vara mycket stor i alla olika delar av kretsarna inom samhället. Det som är den allra största charmen inom hobbyn är just att alla kan hålla på med den oavsett ålder. Den skapar inga grupperingar av sina utövare och begränsar dem dessutom inte på några sätt. För vissa så kan denna hobbyn enbart handla om att man vill samla på olika fina och unika modellflygplan. Andra kanske enbart gillar att bygga ihop dem medan en del andra enbart brinner för flyg delen av den breda hobbyn, modellflyg. Den allra största delen av hobbyisterna gillar dock alla delar som modellflyg har att erbjuda som hobby.

En del av ålders charmen är just att man på ett flygfält för modellflyg skulle kunna träffa på ett barnbarn med sin farfar och de kan då dela hobbyn men samtidigt tävla under samma villkor. Det finns inte så många aktiva hobbys som man kan säga det om.

Sveriges Modellflygförbund

Det svenska modellflygförbundet har en hemsida som är väldigt användbar för de som är intresserade av just modellflyg inom landet. Där kan man finna information om förbundet i sig men även finna allt ifrån olika flygskolor eller vilka grenar man kan tävla inom om man är intresserad av tävling. Där kan du även få hjälp av hemsidan för att hitta den förening du letar efter eller eventuellt vill kontakta om att bli medlem hos. Som hobbyist inom vilken hobby eller idrott som helst så är det såklart viktigt att hålla koll på eventuella regler som existerar. På deras hemsida kan man såklart även hitta dessa under sin egna flik.

Olika hobby grenar

När det kommer till denna modellflygning så är det som tidigare nämnt vanligt att tävla inom det. Dock så finns det väldigt många grenar att välja mellan då för den tävlingsinriktade. När det kommer till vissa klasser så är det funktionen på flygplanet som begränsar vad du kan delta inom. Just beroende på hur ditt plan flyger med motor eller inte eller om den har styrfunktion eller inte. Exempel på några av de existerande grenar eller klasserna man kan tävla inom är konstflyg, friflyg, linflyg, skalaflyg och segelflyg. Såklart så finns det även fler klasser än de tidigare nämnda men mer om det kan hittas på den tidigare länkade hemsidan för det svenska modellflygförbundet. Nedan förklaras på ett simpelt sätt några av grenarna.

Linflyg innebär att man tävlar med ett flygplan som har en motor men som styrs med hjälp av linor. Målet man har med tävlingen kan variera men det kan bland annat vara att flyga så snabbt som möjligt eller så kan det vara lagrace.

Friflyg däremot tävlas med flygplan som saknar styrning mekanik. Vad tävlingen i regel går ut på är då att man ska flyga så länge man bara kan utan att piloten till flyget påverkar flygplanet.

Skalaflyg däremot är något för de som är mer intresserad utav det allra mest verklighetstrogna. Det går nämligen ut på att modell flygplanen ska se så lika ut som möjligt till sina “riktiga” flygplan samt flyga så lika som möjligt.