Modellflyg världen över

IMAC (International Miniture Aerobatic) är en sport som växer inte bara i Sverige utan också i övriga världen. Sporten finns i ett tjugotal länder och det anordnas tävlingar lokalt, nationellt och internationellt. Att flyga med modellplan och göra olika konster är inte lätt och det kräver en viss skicklighet hos ”piloten”. IMAC har funnits i Sverige sedan 2006 och blev en officiell klass två år senare även i Norden och Baltikum. För det är otroligt häftigt att se sitt modellflygplan högt uppe i luften och göra olika utmaningar på bästa möjliga sätt.

Olika grenar inom modellflyg

Det finns tre huvudgrenar inom modellflyg som sedan delas in i olika kategorier. De tre grenarna är – linflyg, friflyg och radioflyg, men det finns fler grenar. Det är radioflyg som är mest populär bland utövarna runt om i världen, vilket innebär att den grenen är störst.

Linflyg

Ett flygplan för linflygning har en motor och styrs helt och hållet av linor, vanligtvis av två stycken som sitter på en av vingspetsarna och en till höjdrodret som styr flygmodellens höjd. Tävlingarna går bland annat ut på att planet ska flyga så snabbt som möjligt (Speed) eller göra konster i ett visst program (Aerobatis/Stunts). Eller att tävla mot andra piloter och flyga ett visst antal varv på snabbast tid inkluderat med landning för att tanka flygmodellen (Team Racing), samt att två modeller möts och vinnaren är den som lyckas klippa av motståndarens pappersserpentin med hjälp av planets propeller (Combat).

Friflyg

Friflygarmodellerna har ingen som helst styrmekanism och målet för de tävlande är att planet ska flyga så långt det bara går för att vinna och då utan att piloten påverkar planet. Det finna ett flertal metoder att få upp planet i luften så att modellen sedan kan glidflyga. Piloterna kan använda en så kallad gummimotor då gummiband tvinnas för att sedan sätta fart på propellern, linor eller förbränningsmotor. Vissa av flygmodeller är enbart avsedda för att flygas inomhus och kan ha en maxvikt på några gram.

Radioflyg

En radioflygmodell är helt enkelt ett radiostyrt modellflygplan. Piloten har en radiosändare som sedan skickar signaler till en mottager som sitter på planet. Det gör att piloten kan styra flygplanet precis som man vill. Flygplansmodellerna är utrustade med motorer som drivs med hjälp av bensin eller metanol, men det finns även modeller som har elmotorer. Det finns även helikoptrar och segelsflyplan som är radiostyrda.

Flygplansmodeller

Det finns olika flygplansmodeller, allt från lite mindre modeller till de som flygplan som har omkring 1,5 meter mellan vingarna. Världen största modellflyg är en Boeing 747-400 som är i en skala på 1:13, vilket innebär att den är fem meter lång och är radiostyrd. De flesta som flyger med modellflyg försöker se till att deras plan ska likna flygplan som finns i verkligheten, fast i en mindre skala.

Det går att köpa modeller som är flygfärdiga, men de flesta som tycker om att flyga med egna modellflyg som har byggts från grunden. Är man intresserad av att testflyga med modellflyg så kan man kontakta en modellflygklubb. Det finns flera klubbar i Sverige och enklaste sättet att hitta en klubb i närheten av där man bor är att söka information på nätet. Annars besöker man Sveriges Modellflygförbund eller Svenskt Modellflyg (SMF) hemsidor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *