Modellflygklubbar

Att flyga just modellflygplan och sätta ihop dem samt samla på dem är en otroligt populär hobby i dagens samhälle. Den har dessutom funnits med under en väldigt lång tid. Man kan tävla inom denna hobby på många olika vis. Antingen så har man flygplan med eller utan styrning eller med eller utan motor. Med de olika flygplanen kan då tävla inom olika tävlingar samt klasser. Dock så behöver man för att kunna tävla tillhöra någon typ av sällskap eller klubb. Och självklart vill man ju få in en hel del träning innan dess att man deltar i en tävling.

Såklart så kan det enbart vara en social grej som man vill göra för att träffa vänner eller skaffa nya likasinnade vänner. Men även om det är huvudsyftet så kan man såklart vilja imponera på sina vänner genom goda resultat och för att få till dessa goda resultat så krävs en bra rekvisita, alltså självaste flygplanet och även en hel del träning. Man kan även behöva träna med ett flertal olika flygplan med olika tekniker då det som tidigare nämnt finns ett flertal olika klasser som enbart kan tävlas med specifika flygplan med olika tekniker. De olika klasser som man kan tävla i heter linflyg, friflyg, radioflyg samt skalaflyg.

Vad den första av de nämnda grenarna, linflyg, går ut på är att man med linor styr sitt plan som har en egen motor och målen med detta kan vara många. Bland annat så kan man tävla i snabbhet eller i lagstafett. Friflyg däremot är den allra simplaste av grenarna, där går det enbart ut på att man med sin plan som saknar styrning samt motor ska flyga eller glida i luften så länge som möjligt. Radioflyg kan dock räknas som den mest komplexa grenen då man tävlar med flygplan som har radiostyrning och även en egen motor. Därför kan man i princip tävla inom vad man vill med såna flygplan. Det finns inget som begränsar fantasin i detta moment. Skalaflyg kan dock vara mer för de som har hobbyn med fina och originella flygplan då dessa bedöms efter hur verkliga de ser ut och hur verkligt de flygs.

Vart man kan hitta den närmsta klubben eller den allra bästa matchen för just dig som individ är på Svenska Modellflyg förbundets hemsida under rubriken förbundet och underrubriken “hitta förening”. Dessa föreningar är utspridda över hela vårt avlånga land.

Vart kan man hitta klubbarna i Sverige

Alltifrån städer så som Göteborg, Malmö och stockholm har klubbar eller sällskap som man kan vara medlem i. Om de kanske inte till och med har flera alternativ då mindre städer såsom Arvika samt Boden har egna lokala klubbar. Antalet modellflygklubbar som existerar i vårt land är i runda slängar runt 150 stycken olika. Som då är registrerade på Svenska Modellflyg förbundets hemsida. Exempel på andra städer med egna klubbar är Uppsala, Borås, Eskilstuna, Emmaboda men även fler i södra Sverige såsom Lomma och Västervik.

Dessutom så finns det något som kallas för modellflygplan veckan som arrangeras årligen i Luleå. Detta event är en mycket stor hit som genomförs på Luleås modellflygklubbs alldeles egna flygfält. Dessutom så kommer det besökare samt deltagare från länder som gränsar till oss i Sverige. Den allra största grupp av modellflygs piloter anländer från vårt grannland norge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *