Rolig fakta om modellflyg

Att ha en sysselsättning vid sidan av studier eller arbetet är motiverande och leder till att man får glädje i vardagen. Det finns många olika hobbys, vilka kan vara mer eller mindre aktiva och interaktiva. Vissa människor vill träna, få upp pulsen och svettas under sin fritid, medan andra lockas mer av att få vara kreativa och måla eller kanske skulptera.

En hobby är att bygga med, eller flyga modellflygplan. Det finns otroligt många olika utformningar av modellflygplan. De skiljer sig på flera sätt, exempelvis i grader av detaljrikedom, användningsområde och modellutformning. Det är en hobby som lockar såväl ung som gammal, och kan göra att man drömmer om svunna tider. Vissa plan säljs som samlarobjekt och kan föra samman intressenter över hela världen. Modellflygplan som hobby kan utövas ensamt eller tillsammans med andra. Det finns flera stora grupper, exempelvis på Facebook, som alla har flygen som gemensamt intresse. Att flyga med planen kan vara fysiskt ansträngande, ifall man klättrar upp på höjder eller springer för att få planen att nå högre hastigheter, men man kan också utöva hobbyn hemma helt stillasittande.

I takt med att flygskammen ökar letar reseentusiaster efter andra saker som kan leda till att man får spännande äventyrsupplevelser. En sådan upplevelse kan vara att åka på jakt efter en speciell modell av ett gammalt avlagt flygplan. Planen kan ha gått i arv i generationer eller ha byggts av en händig person som hittat fina ritningar. Modellflyg går att köpa på flera olika ställen, och allt ifrån reservdelar till hela plan går att hitta via internet. I de större städerna finns det fysiska butiker som kan besökas för att få se och känna på de olika modellerna.

Olika modeller

Det finns olika sorters plan, och traditionellt görs en indelning i de tre klasserna friflyg, linflyg samt radioflyg. Idag är radioflygen den klass som lockar flest entusiaster. Klassen som heter friflyg innefattar plan utan styrmekanism. Planen skall flyga så långt det bara går utan att piloten påverkar fordonet. Det finns flera sätt att få modellen att komma upp i luften för att sedan lämnas till att glida genom luften. En del friflygplan lämpar sig bäst för inomhusbruk.

Olika modeller
Olika modeller

Radioflyg

Radioflygplanen styrs istället genom radiosignaler. Genom dessa signaler kan man alltså få planet att flyga högre eller lägre. Förut användes framförallt bränslen i form av bensin och diesel, men under de senaste åren har fler och fler elplan lanserats. Detta gör att hobbyn blir allt mer miljövänlig.

En del plan är byggda av speciella material med avseende att de ska kunna flyga så långt som möjligt, medan andra är byggda i förminskad skala, men av samma material som det ursprungliga planet.

En liknande aktivitet som att flyga med modellplan är att flyga drake. Likt vid planflygning är man beroende av luftens strömning över modellens utformning och yttre omständigheter så som vindstyrka och luftfuktighet är fullkomligt avgörande. Om man är intresserad av flygning av drake eller plan är det viktigt att läsa på om olika väderförhållanden och hur de kan påverka flygförmågan!