Snygga modellflygplan

Modellflyg är något som alla åldrar kan njuta av att ha som hobby. Kanske tar man även det till en ny nivå och tar an det mer som en sport att tävla inom. Det flertalet olika grenar inom modellflyg som man kan ha som intresse eller tävla inom och för alla dessa så kan det krävas olika typer av modellflygplan. Modellflyg har ett eget flygförbund som kallas för Sveriges Modellflygförbund. Såklart så vill man som hobbyist eller tävlande ha det snyggaste och bästa flygplanet. Det finns dock en gren som detta är alldeles extra viktigt i, nämligen skalaflyg. Inom denna genre så tävlar man genom att ha ett flygplan så likt original flygplanet som möjligt och inte nog med det så ska det flyga så likt det bara går också. Tävlingsgrenen har alltså bedömande två moment.

Olika flygplan

När det kommer till modellflygplan finns det såklart massvis med modeller då inte alla ser likadana ut. Detta kan skilja sig allt från helt olika modeller till mindre skillnader som bara en väldigt intresserad kan se skillnad på. Vissa flygplan är exakta replikor av verkliga flygplan medan andra endast är en produkt av fantasin. Oavsett så finns det massa olika flygplan och de tävlar i olika grenar. Här kommer några exempel på grenar som modellflygplan kan tävla i. Det finns till exempel radiostyrda flygplan. Detta är något många barn har lekt med under sin uppväxt, men är också något man kan tävla i.

Flygplanen styrs med hjälp av radiovågor som skickas ut till flygplanet. Där finns motorer som och styrmekanismer som säger åt flygplanen att gå snabbare eller långsammare. Också hjälper den till och säger hur man ska flyga, alltså uppåt eller neråt, höger eller vänster. När det gäller snygga radiostyrda flygplan så handlar det mycket om vad man föredrar. De billiga klassiska modellerna utgörs mestadels av plast eller frigolit. Dessa är lätta och flyger lätt och kräver därför mindre motorer. De finare och ståtligare flygplanen kan vara större, med starkare motorer och gjord av till exempel aluminium.

Vissa radiostyrda flygplan har flera motorer och flera vingar, vilket skapar en mäktig och snygg känsla när de glider runt i luften. Sen finns friflyg vilket helt saknar motorer. Dessa kan man till exempel kasta och se hur långt de kan glida i luften. Dessa är ofta gjord av gummi och är väldigt snygga då dom ofta har en tunn liten mittendel med stora mäktiga vingar. Här finns det många snygga färgkombinationer. Oftast är de friflyg som faktiskt påminner mest av ett verkligt flygplan finast. Då vissa bara använder mittendelen som en pinne för att hålla upp vingarna, medan andra friflyg försöker påminna mer av riktiga flygplan medan bibehålla förmågan att glidflyga. En annan typ av flygplan är de så kallade skalflygen. Dessa ska replikera en exakt kopia av ett verkligt flygplan fast i miniatyr. Desto mer likt det är jämfört med originalet desto bättre är det. Dessa anser de flesta vara den vackraste typen av flygplan. Då de ser så verklighetstrogna ut. De flesta av dessa replikerar gamla vackra flygplan.