Sveriges modellflygförbund

Att flyga med modellflygplan är något som många människor tycker är kul och det är helt klart en hobby där åldern inte har någon speciell betydelse. Det finns förstås flera olika sorters modellflygplan men det man ofta menar när man diskuterar just modellflygplan brukar vara antingen friflyg, linflyg eller radioflyg men vad är egentligen skillnaden på dessa tre modeller?

Egentligen finns det en hel del som skiljer de olika modellerna åt så vilket modellflygplan man gillar mest kan därför naturligtvis vara mycket olika, det gäller att pröva sig fram i sin hobby för att hitta rätt. Det viktiga är såklart att ha så roligt som möjligt. Friflyg är ett slags modellflygplan som saknar styrning så då kanske man undrar vad målet är med friflyg? Jo, själva poängen är att modellflygplanet ska flyga så fritt som det är möjligt och om man tävlar i friflyg så vill man att planet ska flyga så länge som det är möjligt utan att piloten på något sätt ska kunna hjälpa till. Linflyg däremot är något helt annat eftersom nu har piloten en mycket viktig uppgift så att planet ska kunna flyga i rätt riktning. Linflygen har en motor och man styr planet med hjälp av linor vilket också är varför modellen heter just linflyg.

Tävlingarna i linflyg kan se lite olika ut eftersom det finns fyra olika tävlingsformer vilket är speed (med målet att vara snabb), Stunt (där man följer en konstprogam), Team racing (där man tävlar i lag) och Combat (där två plan tävlar mot varandra). Radioflyg är ett modellflygplan där man har mycket kontroll över sitt plan eftersom man styr planet med hjälp av planets egna radiosystem men hur går det egentligen till? Jo, den som styr planet använder en radiosändare som kort och gott skickar en signal till mottagaren. Detta gör sedan att mottagaren skickar ströminpulser till en serva och det är just det som gör att det är möjligt för planet att bland annat svänga eller flyga upp och ner. Är modellflygplan ett riktigt stort intresse för en så bör man känna till Sveriges modellflygförbund men vad är egentligen modellflygförbundet?

Jo, i kort kan man förklara det som att det är en nationell organisation för alla de olika modellflygplansklubbarna som finns i landet. De hjälper till med att bestämma de olika reglerna som ska finnas och är naturligtvis där för det ekonomiska stödet vid exempelvis klubbarnas olika evenemang och tävlingar samt även när bidrag behövs.

Modellflygnytt, en tidning för alla som tycker om modellflygplan

Det är även Sveriges modellflygförbund som är ansvariga för att medlemstidningen lanseras vilket är tidningen modellflygnytt som har lanserats sedan 1961. Tidningen är ett måste för alla som tycker om modellflygplan. Det som är extra kul med tidningen är att alla medlemmar har stor chans att bidra med fina bilder samt relevanta texter. Vill man exempelvis rekommendera en kommande tävling eller skriva om något annat som man tror att andra som också har just modellflygplan som hobby så är det bara att skicka ett mejl till tidningens redaktion.