Vad är planespotting?

Planespotting

Har du någonsin snubblat över begreppet “planespotting” och undrat vad det egentligen betyder? Här förklarar jag vad det är, varför du ska börja och vad du bör göra när du börjar.

Begreppet planespotting beskriver en hobby där du kör till en flygplats för att observera flygplan som startar eller landar. Vid första anblicken låter det här kanske lite konstigt, men det är faktiskt jättekul. Att se flygplanet starta eller landa framför dig är alltid fascinerande och kommer alltid att vara.

Spännande hobby

Planespotting kan göras i olika former eller på många olika sätt. De flesta planespotters använder kameror för att fånga rörelser av flygplan. Speciellt DSLR-kameror garanterar högkvalitativa bilder, men du kan själv bestämma hur långt du är villig att gå angående det pris du betalar. Med en DSLR-kamera kommer naturligtvis möjligheten att köpa dyra linser.

För det mesta när du upptäcker kan du behöva räckvidden för en 70-300 mm lins. Denna typ av zoomlins gör att du inte bara kan ta bilder, där flygplanet är helt synligt, utan också så kallade “närbilder” där du försöker fånga detaljer på flygplan. Men linser med mindre brännvidd är också mycket populära när man upptäcker, eftersom de kan behövas om du vill fotografera flygplan som inte är så långt ifrån dig.

Denna fascination gäller inte bara för stora superjets, utan även för mindre. Dessutom finns det speciella leveranser på många flygplan och det kan finnas besök av sällsynta flygplan till din lokala flygplats. Planespotting kan innebära att du har tur att se ett specialflygplan. Du måste bara gå ut och prova lyckan. När du väl är smittad med kärleken till luftfarten kommer du aldrig bort från den.

Planespotting hobby
Planespotting hobby

Delar med sig

Många spotters delar sina bilder på stora databaser eller i olika forum på nätet. Men det finns också planespotters som inte använder en kamera för att driva hobbyn. Om du ser en person nära en flygplats med ett anteckningsblock och en penna i sina händer, kan detta vara en “registreringsspotter”. Han behöver inte en kamera utan noterar varje flygplansregistrering han ser, med datum, plats och tid. Normalt har reg-spotters ett stort antal anteckningsblock fulla av registreringar.

Det spelar ingen roll, hur gammal du är, var du kommer från eller vilken världsbild du har. I planespotting delar vi alla samma intresse och fascination. Om du möter likasinnade människor medan du upptäcker kan genuin vänskap uppstå. Det ses inte sällan att spotters reser runt om i världen för att fånga nya flygplan och nya leveranser som du kanske inte ser regelbundet på din lokala flygplats.

Nu när du är villig att bara köra ut till flygplatsen och börja kolla in flygplan, eller hur?

Vad kan man då göra mellan alla flyg? Vissa flygplatser är ju rätt upptagna så där flyger det plan hela tiden, men andra kan vara lite mindre hektiska.

Jag brukar ofta passa på att redigera filmer eller bilder och skriva ned fakta så att jag inte glömmer, brukar även beskriva väder och vind och andra typer av yttre förhållanden.

Får jag tid över så blir det lätt att jag spelar lite spel på mobilen. Lättsamma spel på sidor som poker stars där man snabbt kan avbryta om det kommer något plan.

Arlanda

Stockholms största flygplats vid Arlanda öppnade 1960 och ligger cirka 4,2 mil norr om huvudstaden. Den byggdes för att ersätta den trånga flygplatsen i Bromma som stadens huvudport. Flygplatsen är ett av naven i Scandinavian Airline System (SAS).

Arlanda har fyra terminaler. Terminal 3 och 4 används för inrikesflyg, medan 2 och 5 används för internationella flygningar. Alla terminaler är sammanfogade och det centrala Sky City-området byggdes som ett gemensamt område med ställen att äta, shoppa och koppla av med stora fönster med utsikt över banorna. Det finns också ett antal lastanläggningar och hangarer på flygplatsen.

Det finns tre landningsbanor vid Arland, den senaste öppningen 2003. Entusiaster tillgodoses nära den nybyggda banan 01L/19R med en täckt byggnad som kallas Shed. På andra håll är det möjligt att se runt flygplatsen.

De flesta europeiska lufttrafikföretag besöker flygplatsen och ett antal långdistansflygbolag har förbindelser med Nordamerika, Asien och Mellanöstern. Lastflyg är också framträdande, och om du utforskar lite kan du hitta inte mindre än fyra Caravelle-flygplan uppställda på flygplatsen.

Flygplats vid Arlanda
Flygplats vid Arlanda

Här kan du spana in plan

Spotters Shed – En populär officiell plats för att kolla in flygplan är en hydda i norra änden av Runway 01R/19L. Det har också utsikt över delar av landningsbanan 08/26 och avisningsområdet.

Sky City – Sky City ligger mellan terminal 4 och 5. Den har stora fönster runt food court-området som ser ut mot landningsbanor 01L/19R. Glaset kan göra fotografering svårt, men att logga flygplan är inte ett problem.

Bana 26 – Kör bort från flygplatsen, istället för att ta motorvägen till Stockholm, sväng vänster på 273 och åk förbi Spotters Shed. Strax före Ibis Hotel, sväng vänster förbi sjön och följ vägen tills du kan se banan närma sig. Sväng höger till en grusväg och parkera. Detta är en perfekt plats för fotografier av flygplan använder landningsbana 26.