VM i modellflyg

VM i modellflyg

Modellflygning har blivit en stor hobby och fritidssysselsättning för många och i alla åldrar. Det är så stort att man till och med tävlar i det, och det kan dessutom utövas av vem som helst. Man kan också bygga ett modellflyg själv och därför är det lite av en mångsidig hobby och inte bara att flyga ett plan. Det finns lite olika typer av modellflyg, de är till exempel, motor och seglarflyg, drönare och andra luftfarkoster. Ett modellflyg är ett flygplan som man inte flyger själv utan det sker helt radiostyrt, det är också därför vem som helst kan flyga med modellflyg. Men även om man inte flyger planet själv så finns det fortfarande en hel del restriktioner att förhålla sig till.

Börja flyga med modellflyg

För att börja flyga modellflyg måste man först veta vilket typ av plan man vill flyga. Beroende på flyg så kostar det lite olika. Man kan vända sig till ett förbund eller en klubb för att få en tydligare bild på vad det kostar att flyga ett modellflyg och hur man går tillväga. I Sverige har vi ett förbund som heter ”Modellflygförbundet”, där erbjuds det flygkurser och även hur man ska gå tillväga för att bygga ett modellflyg. Det krävs lite motorik för att kunna manövrera ett modellflyg och om man är nybörjare rekommenderas ett enklare modellflyg. Som är mer lättstyrt och stabilt, som till exempel ett elplan. Med ett elplan slipper man också förbränningsmotorerna som kan vara krångliga för nybörjaren. Och planet är dessutom väldigt tystlåtet och billigt i drift. Man kan även flyga planet på mindre ytor och är alltså bra om man inte har någon erfarenhet av modellflyg.

Olika tävlingsklasser i modellflyg

Olika tävlingsklasser i modellflyg

Modellflyg brukar delas in i tre olika huvudklasser, de är friflyg, linflyg och radioflyg. Friflyg innebär att man flyger med plan som inte har någon styrmekanism. I friflyg gäller det att planet ska flyga så långt som möjligt, utan att deltagarna påverkar planet på något sätt, och för att få upp det i luften kan man använda sig av till exempel en gummimotor eller en förbränningsmotor. Linflyg innebär att man flyger med en lina, därav namnet. Dessa modellflyg är dock utrustade med motorer, men de styrs av linor. Ofta är det två linor som man ansluter till modellflygets vingspets som i sin tur är kopplade till flygets styrmekanism.

Med linflyg finns det lite olika tävlingsvarianter, man kan antingen tävla i det snabbaste modellflyget alternativt att man utför olika konstflygsprogram. Men man kan också tävla mot en motspelare, då flyger man planen samtidigt och det går ut på att deltagarna ska försöka klippa planens serpentin med hjälp av planens propeller. Serpentinen som är gjord av papper sitter i aktern på planet. Den tredje tävlingsvarianten och den som är mest populär idag, är radioflyg och det innebär att man styr modellflygen med radiostyrning. Med radiostyrning styrs planet med hjälp av en radiosändare som skickar signaler till en så kallad mottagare som sitter på modellflyget, vilket i sin tur resulterar i att man kan manövrera planet.